Båten Akka

Akka är en legendarisk båt. Hon är omskriven i ett flertal av Kryssarklubbens årsskrifter och välkänd i många hamnar runt de Brittiska Öarna, en båt byggd för hård segling på öppet hav, vilket Rolf Hallgren älskade och aldrig räddes. Han seglade genom det ökända Pentland Firth, det förrädiska sundet mellan den norra spetsen av skotska Highlands och den sydligaste av Orkneyöarna, och beskriver själv den nattliga seglatsen, först i en brittisk tidskrift, senare översatt till svenska och publicerad i Kryssarklubbens årsskrift 1926. 

De ger sig ut i sista stund, barometern faller hastigt, en västlig storm är på väg, tidvattnet rinner häftigt och det finns ingen tid att förlora. Trots att Akka för en knapp halvtimme blir omöjlig att manövrera i de starka, skummande strömmarna vid The Merry Men of Mey, då hon driver ”på ett mycket beklämmande och ovärdigt vis”, så passerar man sundet och hinner söka skydd i Thurso Bay innan stormen bryter ut på allvar.

För oss är de levande beskrivningar av seglatserna Rolf Hallgren och hans skiftande besättningar gjorde inte bara fantasieggande och underhållande. De föder även en längtan hos oss att ge denna nu 100 år gamla segelbåt ett nytt liv, ett andra liv, att ge henne tillbaka den värdighet hon en gång ägde, även om det innebär ett komplicerat och svårt arbete. 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)